COLLAGEN SLIM DAN BEAUTIFUL SLIM BODY : AMARAN KEPADA ORANG AWAM MENGENAI PENGAMBILAN PRODUK TIDAK BERDAFTAR

Kadar pengguna: 3 / 5

bintang aktifbintang aktifbintang aktifBintang tidak aktifBintang tidak aktif
 

Date: 14 July 2014

 

KENYATAAN AKHBAR

AMARAN KEPADA ORANG AWAM MENGENAI PENGAMBILAN PRODUK TIDAK BERDAFTAR ‘COLLAGEN SLIM’ DAN ‘BEAUTIFUL SLIM BODY’

PRODUK TIDAK BERDAFTAR:

COLLAGEN SLIM

 

Diskripsi produk

 

  collagen1   

 collagen2     

 

                             

 

Supplemen tambahan dalam bentuk softgel berwarna biru

 

Indikasi pada label

 

Sebagai supplemen tambahan

Ramuan pada label

 

Cassia Seed Extract,
Coicis Extract,
Mustard Extract,
Medical Amylum,
Collagen,
Vitamin A,
Vitamin B1,
Vitamin B6

Cara makan

 

1 softgel diambil semasa perut kosong sebelum sarapan.

 

 

 

PRODUK TIDAK BERDAFTAR:

BEAUTIFUL SLIM BODY

 

Diskripsi produk

 

  slim new   

      

 

                             

 

Supplemen tambahan dalam bentuk kapsul berwarna hijau

 

Indikasi pada laman sesawang

 

Sebagai supplemen tambahan

Ramuan pada laman sesawang

 

Xianxiancao, Jobstears,
Artemisia Ranunculus,
Psylliun Husk,
Bamboo Shoot,
Lotus Leaf,
Poria, Ke Laguo,
The Guttiferae Plant,
Kumquat and Trigonella Foenum

Cara makan

 

1 kapsul diambil semasa perut kosong sebelum sarapan.

 

 

1. Bahagian Perkhidmatan Farmasi, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ingin mengingatkan orang awam berkaitan dengan PRODUK TIDAK BERDAFTAR yang yang dilabel dengan nama ‘COLLAGEN SLIM’ dan ‘BEAUTIFUL SLIM BODY’


PERIHAL PRODUK

2. Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan, KKM telah mendapat maklumat bahawa pihak regulatori Australia, Therapeutic Goods Administration (TGA), telah mengesan produk ‘Collagen Slim’ dan ‘Beautiful Slim Body’ mengandungi bahan racun berjadual sibutramine. Kandungan sibutramine di dalam produk ‘Collagen Slim’ juga didapati melebihi dos yang dibenarkan. Semakan mendapati produk ini dipromosikan dan dipasarkan melalui penjualan internet untuk kecantikan serta penurunan berat badan. Label produk-produk ini mengelirukan pengguna dengan menyatakan ia hanya mengandungi ramuan semulajadi.


PERIHAL BAHAN RACUN BERJADUAL

3. Sibutramine adalah ubat terkawal yang digunakan untuk rawatan obesiti. Namun demikian, ubat-ubatan yang mengandungi sibutramine telah ditarik balik pendaftarannya di Malaysia pada 23 Disember 2012 atas sebab peningkatan risiko kesan advers kardiovaskular. Antara kesan sampingan lain yang biasa dikaitkan dengan sibutramine adalah peningkatan tekanan darah dan kadar denyutan jantung, kering mulut dan tekak, muntah, cirit-birit, pening, sakit kepala dan kesukaran tidur.

 

PERINGATAN KEPADA PENJUAL DAN PENGEDAR PRODUK INI


4. Sesiapa yang mempunyai stok produk ini dinasihatkan menghentikan penjualan, pengedaran atau penggunaannya dengan SERTA-MERTA.

5. Penjual adalah diingatkan pemilikan untuk jualan produk-produk ini melanggar Akta Jualan Dadah 1952 dan Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984. Individu yang melakukan kesalahan di bawah Peraturan-Peraturan ini boleh dikenakan hukuman denda tidak melebihi RM25,000 atau penjara tidak melebihi 3 tahun atau kedua-duanya untuk kesalahan pertama dan denda tidak melebihi RM50,000 atau penjara tidak melebihi 5 tahun atau kedua-duanya untuk kesalahan-kesalahan berikutnya. Syarikat yang melakukan kesalahan boleh dikenakan denda sehingga RM50,000 untuk kesalahan pertama dan denda sehingga RM100,000 untuk kesalahan berikutnya.


PERINGATAN KEPADA ORANG AWAM

6. Orang awam yang sedang menggunakan produk “Collagen Slim” dan “Beautiful Slim Body” adalah dinasihatkan supaya SEGERA menghentikan pengambilan produk ini atas sebab risiko penggunaannya yang boleh memudaratkan kesihatan. Orang awam boleh mendapatkan nasihat dan rawatan dari profesional kesihatan sekiranya perlu. Bahagian ini juga menggesa agar pengguna lebih berhati-hati dan tidak mudah tertipu dengan produk-produk kesihatan yang banyak dipromosikan melalui penjualan internet.

7. Orang awam yang mempunyai maklumat mengenai produk tidak berdaftar ini dinasihatkan supaya dapat menghubungi Bahagian Perkhidmatan Farmasi, Kementerian Kesihatan Malaysia di talian 03-78413200 atau mana-mana Cawangan Penguatkuasa Farmasi yang berdekatan atau e-mel kepada Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya. bagi menyalurkan maklumat agar tindakan sewajarnya dapat diambil bagi membenteras pengedaran produk ini di pasaran.

8. Orang awam juga boleh menyemak status pendaftaran sesuatu produk dengan menghubungi BPFK di talian 03-78835400 atau melayari laman sesawang www.bpfk.gov.my.Dato’ Eisah Abdul Rahman
Pengarah Kanan Perkhidmatan Farmasi
Kementerian Kesihatan Malaysia

 

National Pharmaceutical Regulatory Agency (NPRA)

Lot 36, Jalan Universiti (Jalan Prof Diraja Ungku Aziz), 46200 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia.

  • Phone: +603-7883 5400

 

 

DISCLAIMER

The Government of Malaysia and the National Pharmaceutical Regulatory Agency are not responsible for any loss or damage caused by the usage of any information obtained from this website.

Mobile Web :

Site Last Modified

  • Last Modified: Sabtu 20 Julai 2024, 01:25:04.
© Copyright 2018 . All Rights Reserved National Pharmaceutical Regulatory Agency NPRA

Search

Menu Utama